Verhalen

Zo motiveer je kinderen om hun speelgoed op te ruimen

Opgeruimd speelgoed maken papa en mama blij! En gelukkige ouders betekent veel liefde, knuffels en misschien zelfs snoep! Wisten jouw kinderen dit?

15 september 2020
Sweepstory Gorgette

Opgeruimd speelgoed maken papa en mama blij! En gelukkige ouders betekent veel liefde, knuffels en misschien zelfs snoep! Wisten jouw kinderen dit?

Ik geef je een aantal tips om kinderen te motiveren hun speelgoed op te ruimen. Laat ze zien hoe je opruimen leuk kunt maken!

Opbergruimte

Maak het makkelijk door veel dozen, manden en kunststof boxen voor het opruimen van speelgoed in huis te hebben. Ze moeten binnen handbereik staan en geen moeilijk te openen lades of deksels hebben. Hoe makkelijker het klusje, hoe groter de kans dat kinderen het doen. En maak je niet te veel zorgen over sorteren: als het speelgoed in een doos zit, ligt het in elk geval niet op de grond!

Ontdek onze schattige deksels

Maak opruimen leuk

Speelgoed opruimen moet een leuk klusje zijn. Probeer deze tips zodat opruimen niet te lang duurt.

  • Stel een timer in zodat je kinderen kunnen proberen de klok te verslaan.
  • Zing liedjes of zet een muziekje op (laten we eens bekijken hoeveel we kunnen opruimen in 3 liedjes!)
  • Schrijf of teken (voor jongere kinderen) een lijstje zodat ze dingen kunnen afvinken wanneer ze ze gedaan hebben. Dit geeft ze het gevoel iets behaald te hebben en bevordert de vaardigheid om doelen te bereiken.
  • Kies een kleur - iedereen moet een blauw of geel speeltje pakken (dit heeft een beetje sturing nodig, zodat al het speelgoed / alle kleuren aan bod komen - dit laten we aan jou over!

Wees duidelijk

We roepen allemaal wel eens 'ruim je kamer op', zonder echt uit te leggen wat we bedoelen. Het geven van duidelijke taken zal vooral jongere kinderen helpen. Bijvoorbeeld: ruim binnen 10 minuten de treinbaan / poppen / auto's / puzzels / blokken op. Klaar voor de start... af!

Beloningen

Als een kind een beloning krijgt na het uitvoeren van een taak, is de kans groter dat hij deze uitvoert. Bepaal de beloning aan de hand van de leeftijd van je kinderen. Een beloning hoeft niets te kosten. Een uitstapje naar het park... een film kijken op tv... pizza op vrijdagavond (ze hoeven niet te weten dat je deze dingen sowieso al gepland had!).

En tot slot geef je het goede voorbeeld. Als het huis opgeruimd is, zullen je kinderen deze goede gewoonte sneller overnemen.

 

Veel sweepfun gewenst!